Jaka jest gliwicka woda? – sprawdź parametry

Jaka jest gliwicka woda? – dobra w smaku, krystalicznie czysta, bezwonna. Wydobywana z głębi ziemi z wodonośnych złóż gliwickiego triasu, ze źródeł izolowanych geologicznie od zanieczyszczeń zewnętrznych. Klasyfikowana jako średnio zmineralizowana, potocznie określana jako woda twarda, obfituje w wapń i magnez – pierwiastki, których pozbawiona jest woda miękka.
Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii podczas produkcji i dystrybucji, gliwicka woda w kranie jest przede wszystkim bezpieczna. Świadczą o tym wyniki kontroli prowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną oraz Laboratorium PWiK, które publikuje wyniki badań wody w zakresie parametrów fizykochemicznych i mikrobiologicznych.

Jak badana jest woda?
Badanie mikrobiologiczne obejmuje oznaczenie ilości bakterii chorobotwórczych takich jak np. bakterie grupy coli, Escherichia coli, enterokoki, Clostridium perfringen i innych, a także ogólnej liczby drobnoustrojów. Analiza fizykochemiczna wody obejmuje parametry wskaźnikowe poziomu zanieczyszczenia wody takie jak pH, przewodność, twardość, mętność, żelazo, mangan i wiele innych.

Wszystkie parametry wody publikowane są w zakładce → PARAMETRY WODY 

Woda wtłaczana do Gliwickiego Systemu Wodociągowego spełnia wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 7 grudnia 2017 r. dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, a także Dyrektywy Unii Europejskiej (UE) 2020/2184 z dnia 16.12.2020r.